bibliografie

Lees hier een fragment

Lees hier ook iets over de biografie van Abdelkader Benali.

Bekijk hier het laatste nieuws over Abdelkader Benali.

PROZA

Marathonloper (2007)

Abdelkader Benali schetst in Marathonloper de literaire verbeelding van wat het is een atleet op de lange afstand te zijn. Als zodanig is het de uitdrukking van zijn fascinatie en liefde voor deze sport. Met een persoonlijk record van 2.52.19 op de hele marathon is Benali de snelste hardlopende romanschrijver van Nederland. Dat record is beslist nog voor verbetering vatbaar.

Feldman en ik (2006)

Twee jaar na de berichten over de dood van Maxime Feldman ten gevolge van een tragisch ongeval ontvangt Andes Klein, zijn vroegere boezemvriend, een brief van hem. Klein en Feldman waren onafscheidelijk in hun studententijd. Daaraan kwam een einde toen Feldman ? een kwikzilveren, mondaine jongeman die op iedereen grote indruk maakte door zijn flair en intellectuele esprit ? de echtgenote van een van zijn professoren had bezwangerd en de universiteit diende te verlaten. Niet veel later zou hij zijn omgekomen in het regenwoud van Maleisië.
Maar hoe nu? Een brief van een dode, geadresseerd in een handschrift dat onmiskenbaar dat van Feldman is. Klein, als jurist inmiddels werkzaam op een groot advocatenkantoor, durft de brief niet te openen. Wel is de ontvangst van de envelop met het daarin aanwezige epistel het begin van een geestelijke en lichamelijke ontsporing zonder weerga.

Jasser – Een monoloog (2006)

Jasser Mansoer is een Palestijnse acteur in Nederland. Hij speelt Shylock, Shakespeares joodse personage uit De koopman van Venetië. Maar juist vanavond is zijn koffer gestolen met zijn enige onontbeerlijke attribuut. E waar haal j in de provincie zo snel een neus vandaan?
Jasser gaat over het Palestijns Israëlische conflict, over de dood van Jassers vader, het spelen van Shylock en onbereikbare liefdes. Maar bovenal zou Jasser de rol van Jasser Arafat willen spelen?
Jasser werd genomineerd voor het Theaterfestival in Amsterdam en Brussel.

Laat het morgen mooi weer zijn (2005)

Als iemand beseft dat schepen achter je verbranden de gebeurtenissen uit het verleden niet ongedaan maakt, is het Malik Ben. Hij is een heelkundige, een authenticiteitsheler, die in zijn praktijk probeert vastgelopen carrièremakers hun ziel terug te geven. Maar waarom besluit hij op de dag dat hij honderdveertig kilo weegt zijn naam uit de Gouden Gids te laten verwijderen en zijn praktijk te sluiten?
Het voornemen brengt een spoor van herinneringen in hem boven. Herinneringen vooral aan zijn ontmoeting tijdens een cruise met de geheimzinnige Spaanse Carmen Lopez de La Madrid (oud-strijdster onder de republikeinen, bannelinge en bezitster van drie Luis Vuitton-tassen). Die bootreis op de ss ?Latina?, nu bijna tien jaar geleden, maakte hij op aandringen van zijn vader. Wat niet meer moest zijn dan een reis om de tragedie in de familie te verwerken, werd een grandioze cruise waarop hij zijn eigen ziel en die van anderen leerde kennen.
Waarom verlieten zijn ouders hun geliefde vaderland? Wat verdreef de Spaanse uit haar geboortedorp? En wat moest Malik met zijn eigen leven aanvangen?

POËZIE & NON-FICTIE

Panacee (2006)

Enkele jaren geleden demonstreerde Abdelkader Benali een tot dan toe onbekende kant van zijn veelzijdige artistieke talent met de verschijning van de bundel Gedichten voor de zomer. Hij heeft het niet willen laten bij een eenmalige excursie in poeticis. Zijn tweede bundel, Panacee, is een omvangrijke selectie uit een nog veel grotere hoeveelheid gereedliggende verzen.
Behalve een greep uit het beste wat Gedichten voor de zomer te bieden had, bevat Panacee een grote hoeveelheid niet eerder gepubliceerde gedichten. Van sonnetten en kwatrijnen tot verhalende gedichten en uitermate vrije verzen.
Panacee is de bundel van een observator, een krasser, een bluffer, een grootmoedig verzenmaker, een mislukt trapezeartiest, een sluwe vos, een bewonderaar van Céline en Montale, een voddenraper, een streetwise Marokkaan die niet van de straat is, een poëticaal portiekenbouwer, een sonnettenbakker, een hooikoortspatiënt, een slecht zwemmer, een begaafd draver, een rare snuiter, een slachtoffer van de poëzie, een tweedehands decadent, een gemankeerd schilder, een schrijver die gelijk de avond van gemompel gezang wil maken.
Abdelkader Benali is ook als dichter van alle markten thuis.

Berichten uit een belegerde stad (2006)

Toen Abdelkader Benali aan het begin van de zomer 2006 naar Beiroet vertrok, had hij een duidelijk doel. Hij wilde aan een boek werken én hij wilde Arabisch leren. Dat de werkelijkheid zijn plannen zou doorkruisen had hij niet ingecalculeerd. Het conflict tussen de Hezbollah en Israël mondde in korte tijd uit tot een complete oorlog, waarbij de hele wereld zijn adem inhield. Op 13 juli schreef Benali op de website van Vrij Nederland (www.vn.nl) zijn eerste webblog, onder de titel ?Het denken is vandaag gestopt?. Vanaf die dag heeft hij dagelijks zijn reactie gegeven op de gebeurtenissen om hem heen. Berichten uit een belegerde stad vertelt het verhaal dat de journalistieke bijdragen in dag- en weekbladen niet benoemen. Het is het persoonlijke verslag van een beschouwer. Verrassend, soms pijnlijk mooi; aarzelend, maar ook opstandig.

Marokko door Nederlandse ogen (2005)

De stad maakte een onverzadigbare indruk, het leek alsof er steeds meer bij kon, alsof alles wat de mensen verborgen hielden, alles waar ze zich voor schaamden, alle stille, geheime liefden die ze hadden in onophoudelijk circus van beweging, goederen, geschreeuw, aandachttrekkerij, geilheid, spiritualiteit, lol in het leven en grimmigheid naar buiten vloeide.

Elders verschenen

  • Wie kan het paradijs weerstaan (2006) briefwisseling
  • De Malamud-roman, verschenen als speciale uitgave van de Libris-boekhandels (2004) roman
  • Gedichten voor de zomer (2003) poëzie
  • Onrein (2003) roman
  • De Argentijn (2002) novelle
  • Yasser (2002) toneel
  • De langverwachte (2002) roman
  • Berichten uit Maanzaad Stad (2001) verhalen
  • De ongelukkige (1999) toneel
  • Bruiloft aan zee (1996) roman

Zoek

Abdelkader Benali werd geboren in Marokko. Hij is nu bekend als een van de bekendste schrijvers in Nederland. Op deze website leest u alles over Abdelkader Benali.

Abdelkader Benali  schrijft romans, verhalen en poëzie, maar ook toneel en journalistiek werk. Bruiloft aan zee is zijn bejubelde en bekroonde debuut uit 1996. In 2015 verscheen Casa Benali, een Marokkaans huis-, tuin- en keukenkookboek. In september van dat jaar werd Benali vader van een dochter, voor wie hij het boek Brief aan mijn dochter schreef, dat in april 2016 verscheen.